Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Καρπούζι. Ο βασιλιάς του καλοκαιριού

Καρπούζι. Ο βασιλιάς του καλοκαιριού
Το καρπούζι κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αφρική. Η ελληνική του ονομασία είναι «ο υδροπέπων».
Ο Γαληνός το αναφέρει ως "μηλοπέπων" και ο Διοσκουρίδης ως "σίκυος ο ήμερος". Δυστυχώς, δεν επικράτησε η ελληνική ονομασία για το καρπούζι αλλά η τούρκικη λέξη "karpuz" η οποία ανάγεται στην περσική xarboz(a)
Το καρπούζι εμφανίζεται και σε ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου.
Έχει γίνει συνώνυμο με το καλοκαίρι και όχι άδικα. Είναι δροσιστικό και γλυκό και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και είναι ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο κάθε ανθρώπου.
Το 91% αποτελείται από νερό και αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο δροσιστικό και έχει πολύ λίγες θερμίδες.
Η επιλογή ενός καλού καρπουζιού είναι θέμα γνώσης, εμπειρίας και πολλές φορές τύχης. Για να μην ξαναπούμε λοιπόν «μάπα το καρπούζι», θα δούμε μερικά μυστικά της σωστής επιλογής.




* Από το σχήμα.
Ένα καλοσχηματισμένο καρπούζι δείχνει ότι πήρε τη σωστή δόση νερού. Τα κακοσχηματισμένα δεν ποτίστηκαν σωστά και στο σημείο που είναι «στραβά» είναι άνοστα.

*Από τον ήχο.
Πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση: υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται. Αν όμως χτυπήσουμε μαζί ένα ώριμο και ένα άγουρο, δύσκολα θα τα ξεχωρίσουμε.

*Από το βάρος
Τα ώριμα καρπούζια είναι πιο βαριά απ' ότι περιμένουμε.
Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

*Από το γένος
Αυτό καθορίζεται από τον κώλο του καρπουζιού. Το θηλυκό καρπούζι έχει ένα πιο στρογγυλεμένο κώλο, δεν έχει έντονη εμβάθυνση και οι ρίγες συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο στίγμα. Το αρσενικό είναι πιο μακρουλό, η άκρη βαθαίνει προς τα μέσα και έχει ένα πιο μικρό στίγμα.
Η οπτική διάκριση μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού δεν είναι δύσκολη. Τα περισσότερα είναι αρσενικά.


Από το κοτσάνι
Αν παρατηρήσετε το κοτσάνι του καρπουζιού και δείτε ότι αυτό έχει ξεραθεί στο χωράφι και όχι στον πάγκο, τότε έχετε στα χέρια σας ένα γινομένο, κατακόκκινο και ζουμερό καρπούζι. Αν πάλι το κοτσάνι είναι ακόμα πρασινωπό με χνούδι, τότε μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι. Συνήθως το κοτσάνι στους πάγκους το έχουν κόψει για να μη φαίνεται πότε κόπηκε από το χωράφι.

*Από την κηλίδα
Παρατηρήστε το σημείο στο οποίο ακουμπούσε πάνω στο χωράφι. Αν εκείνο το τμήμα του είναι κιτρινωπό τότε έχετε στα χέρια σας ένα γινομένο καρπούζι. Αν είναι λευκό, είναι και πάλι πρόωρα κομμένο.
Όσα έχουν πιο σκούρο χρώμα φλούδας, είναι πολύ πιο γλυκά.


*Από το πλέγμα
Όταν το καρπούζι παρουσιάζει στην επιφάνειά του ένα δικτυωτό καφέ πλέγμα σημαίνει ότι οι μέλισσες άγγιξαν πολλές φορές τα σημεία επικονίασης των ανθών. Αυτό μεταφράζεται πως το συγκεκριμένο καρπούζι θα είναι πιο γλυκό και φρουτώδες στη γεύση, ειδικά στις περιπτώσεις που στο πλέγμα υπάρχουν και μαύρα στίγματα, τα οποία σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλούνται από την υψηλή συγκέντρωση σακχάρων του καρπού.


*Για όσους είναι τυχεροί και έχουν το δικό τους περιβόλι και παράγουν τα δικά τους καρπούζια, ο χρόνος συγκομιδής είναι σημαντικός για να πετύχουν ένα ζουμερό και γλυκό καρπούζι. Τα βασικά ενδεικτικά σημάδια είναι το κοτσάνι, το οποίο πρέπει να αρχίσει να κιτρινίζει, και να μην έχει χνούδι Το μικρό φύλλο σαν κουταλάκι στο σημείο που πιάνει το κοτσάνι με το φυτό πρέπει να έχει ξεραθεί, όπως και ο έλικας που χρησιμοποιεί το φυτό για να αναρριχάται, να είναι και αυτός ξεραμένος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου