Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Τσίπουρο και ρακή - Μεζεδοκατάσταση



Τσίπουρο και ρακή - Μεζεδοκατάσταση
Καλοκαίρι, θάλασσα, ταβερνάκι, χταποδάκι, σαρδέλα, μαριδούλα και βέβαια συνοδεία τσίπουρου ή ρακής.
Τόσο το τσίπουρο για κάθε μέρος της Ελλάδας, όσο και η τσικουδιά για την Κρήτη, είναι ποτά συνδεδεμένα με τη φιλοξενία του τόπου το γούστο και το μεράκι των ανθρώπων.

Τα εθνικά μας ποτά τον μεζέ τον αντιμετωπίζουν σαν ιεροτελεστία που έχει τους δικούς της κανόνες και δεν αποκλείει το κρέας μαζί με τα θαλασσινά.
* Στην αρχή ξεκινάμε με τουρσιά, καθότι το όξινο ανοίγει την όρεξη, παρέα με αλίπαστα και λίγη φρέσκια αγγουροντομάτα. Σκουμπρί, τσίρος, αντζούγια, τονολακέρδα, ο,τιδήποτε παστό ή καπνιστό σε ψάρι ταιριάζει με κρίταμα τουρσί ή κουνουπίδι, πιπεριά κόκκινη ή πράσινη, λάχανο και κυρίως μελιτζάνα, όλα σε τουρσί.
* Λίγο αγγούρι, λίγη ντομάτα, μερικές μαύρες ελιές και μια αντζούγια είναι το ιδεώδες ξεκίνημα με το πρώτο τσίπουρο ή ούζο. Για τους Κρητικούς πάλι, το ρόλο της αρχής στη ρακή τον έχει το αράπικο κελυφωτό φιστίκι ή η ωμή, φρέσκια αγκινάρα.
* Η αγκινάρα, τα τσιτσίραβλα, το κρίταμο, τα καππαρόφυλλα, η μαραθόριζα, η πράσινη ελιά και γενικά τα «παράξενα» λαχανικά που δυσκολεύουν το κρασί, ταιριάζουν αρμονικότατα με τον γλυκάνισο του ούζου ή την επίγευση του τσίπουρου.
* Στο ενδιάμεσο «παίζουν» όλα τα όστρακα και τα θαλασσινά μέχρι το ψάρι, μικρό, μικρομεσαίο και μεγάλο. Το σημαντικό δεν είναι η επιλογή όσο η φρεσκάδα και το μαγείρεμα. Που στον τσιπουρομεζέ απαγορεύεται: όλα στη σχάρα, στα κάρβουνα, στο σχαροτήγανο ή βραστά με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.


 

Ωστόσο, το τηγάνι ταιριάζει με τα ουζάκια. Είτε για να τηγανίσει ένα γαύρο ή μια γαρίδα ή μια μαρίδα είτε έναν κολοκυθοκεφτέ.
* Παρομοίως, η ψητή πατάτα ζεστή με σκορδο-βούτυρο που λιώνει πάνω της, θεωρείται βάλσαμο και εκ των ουκ-άνευ της τσιπουροποσίας.
*Υπάρχει βέβαια, από τόπο σε τόπο, απίστευτη ποικιλία θαλασσινών και μη τσιπουρομεζέδων.
* Στην κατάληξή του, ο τσιπουρομεζές θέλει μια δυνατή συγκίνηση: ένα ώριμο τυρί, όπως μια παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή ένα κασέρι, ένα σαγανάκι με αβγά και παστουρμά ή σουτζούκι ή χωριάτικο λουκάνικο στην ανάγκη. Την ίδια δουλειά κάνει και ένα χταπόδι ή μια σουπιά κρασάτη τα σαλιγκάρια, ή ένα σπεντζοφάι.
* Για να δέσουν όλα αυτά μαζί, απαραίτητο συστατικό είναι η καλή παρέα και η όμορφη διάθεση.
Απολαύστε τα λοιπόν!!
Στην υγειά σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου