Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Καυτερή Πιπεριά


Καυτερή Πιπεριά
Τρώγοντας τσίλι μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επισόδιο.

Σύμφωνα με μελέτη 




Τρώγοντας τσίλι μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, λέει η μελέτη
(CNN)Αυτό το νόστιμο penne all'arrabiata μπορεί να έχει οφέλη που πηγαίνουν πιο πέρα ​​από το να κάνει το πρόσωπό σας γελαστό, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Για πολλά χρόνια, το τσίλι έχει χαιρετιστεί για τις θεραπευτικές ιδιότητές του και τώρα οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τσίλι πιπεριών μπορεί να μειώσει τακτικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η μελέτη εκτελέστηκε στην Ιταλία, όπου το τσίλι είναι ένα κοινό συστατικό, η μελέτη συνέκρινε τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ 23.000 ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους έτρωγαν τσίλι και ορισμένοι από αυτούς όχι.
Η κατάσταση της υγείας και οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή ήταν κατά 40% χαμηλότερος σε όσους τρώνε πιπεριές τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα

Ο θάνατος από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν περισσότερο από το ήμισυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα του Αμερικάνικου Κολέγιου Καρδιολογίας.
"Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αυτή η προστασία από τον κίνδυνο θνησιμότητας ήταν ανεξάρτητη από τον τύπο δίαιτας που ακολούθησαν", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Marialaura Bonaccio, επιδημιολόγος στο Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο (Neuromed).
"Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να ακολουθήσει την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, κάποιος άλλος μπορεί να φάει λιγότερο υγιεινά, αλλά για όλα αυτά η καυτερή πιπεριά έχει προστατευτικό αποτέλεσμα", είπε.
Η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα από τη μελέτη Moli-Sani, η οποία έχει περίπου 25.000 συμμετέχοντες στην περιοχή Molise της νότιας Ιταλίας.
Η Licia Iacoviello, διευθυντρια του τμήματος επιδημιολογίας και πρόληψης στο Neuromed και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Insubria του Varese, εξήγησε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του τσίλι είχαν μεταφερθεί μέσω της ιταλικής κουλτούρας τροφίμων.
"Και τώρα, όπως παρατηρήθηκε ήδη στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουμε ότι τα διάφορα φυτά του είδους capsicum, αν και καταναλώνονται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο, μπορούν να ασκήσουν προστατευτική δράση προς την υγεία μας", δήλωσε η Iacoviello

Πολλοί αφνίδιοι καρδθιακοί θάνατοι συνδέονται με προηγούμενες σιωπηλές καρδιακές προσβολές, λέει η μελέτη



Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει τους βιοχημικούς μηχανισμούς που κάνουν το τσίλι καλό για την υγεία μας.

Εξωτερικοί ειδήμονες επαίνεσαν τη μελέτη, επισημαίνοντας κάποιους περιορισμούς.

Ο Duane Mellor, πιστοποιημένος διαιτολόγος και ανώτερος καθηγητής στο Aston Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το έγγραφο είναι "ενδιαφέρον", αλλά "δεν δείχνει αιτιώδη συνάφεια" μεταξύ της κατανάλωσης τσίλι και των οφελών για την υγεία.
Ο Mellor είπε ότι η θετική επίδραση της κατανάλωσης τσίλι που παρατηρήθηκε στη μελέτη μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πιπεριές σε μια συνολική διατροφή.
"Είναι εύλογο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα τσίλι, όπως δείχνουν τα δεδομένα ότι χρησιμοποιούν επίσης περισσότερα βότανα και μπαχαρικά και ως εκ τούτου ενδέχεται να τρώνε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών", ανέφερε.
"Έτσι, παρόλο που τα τσίλι μπορούν να είναι μια νόστιμη προσθήκη στις συνταγές και στα γεύματά μας, οποιοδήποτε άμεσο αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι μικρό και είναι πιο πιθανό να κάνει την κατανάλωση άλλων υγιεινών τροφίμων πιο ευχάριστη".
Ο Ιάν Τζόνσον, ερευνητής της διατροφής στο Quadram Institute Bioscience στο Νόργουιτς της Αγγλίας, επαίνεσε την "υψηλής ποιότητας μελέτη παρατήρησης " για τις "εύρωστες μεθόδους" της.
Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι δεν εντοπίστηκε μηχανισμός για το προστατευτικό αποτέλεσμα, ούτε οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων τσίλι παρείχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

"Αυτός ο τύπος σχέσης υποδηλώνει ότι τα τσίλι μπορεί να αποτελούν απλώς δείκτη για κάποιο άλλο διαιτητικό ή τρόπο ζωής που δεν έχει ληφθεί υπόψη, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το είδος αβεβαιότητας υπάρχει συνήθως στις επιδημιολογικές μελέτες και οι συγγραφείς το αναγνωρίζουν , "είπε ο Johnson.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου