Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η αίσθηση της γεύσης μας



Η αίσθηση της γεύσης μας αλλάζει με την ηλικία μας

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση αρχίζει να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε




Η γεύση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Δεν αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση με μια μόνο αίσθηση (όπως κάνουμε όταν βλέπουμε κάτι χρησιμοποιώντας την αίσθηση της όρασης, για παράδειγμα) αλλά μάλλον συντελείται από τις πέντε αισθήσεις που δουλεύουν μαζί για να μας επιτρέπουν να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε ή πίνουμε. Η αρχική οπτική εξέταση των τροφίμων δείχνει αν θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο της κατανάλωσης τους. Στη συνέχεια, όταν τρώμε, η όσφρηση και η γεύση συνδυάζονται για να μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε μια γεύση. Εν τω μεταξύ, ο συνδυασμός συστατικών, υφής και θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο το βιώνουμε.
Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η απώλεια οποιασδήποτε από τις αισθήσεις μας, ιδιαίτερα όσφρησης ή γεύσης, μπορεί να μειώσει την απόλαυση των τροφών μας. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε κρυωμένη ή βουλωμένη μύτη. Είναι πιθανό ότι  η προσωρινή απώλεια της οσμής να άλλαξε τον τρόπο που δοκιμάσατε τα τρόφιμα, μείωσε την όρεξή σας, ή ίσως να σας προκάλεσε υπερβολική κατανάλωση ως μέσο αναζήτησης ικανοποίησης και κορεσμού.
Ένα παρόμοιο φαινόμενο  συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση αρχίζει να αλλάζει από την ηλικία των 60 ετών - όταν η ευαισθησία της αίσθησης της οσμής μας  αρχίζει να μειώνεται  και γίνεται σοβαρή από την ηλικία των 70 ετών.

Συνεργασία αισθήσεων
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν η αίσθηση της όσφρησης λειτουργεί μειωμένη και δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να διακρίνει διαφορετικές οσμές,  επηρεάζει την αντίληψή μας για την γεύση . Η μείωση της ευαισθησίας της αίσθησης της όσφρησης με την ηλικία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των οσφρητικών υποδοχέων - οι οποίοι αναγνωρίζουν διαφορετικά μόρια οσμής - στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας, καθώς και μειωμένο ρυθμό αναγέννησης του υποδοχέα.
Ένας άλλος λόγος για την εξασθένιση της αίσθησης της γεύσης με τη γήρανση οφείλεται σε διαρθρωτικές αλλαγές στις θηλές της γεύσης. Αυτές οι ανώμαλες δομές φιλοξενούν γεύσεις στο στόμα, στη γλώσσα και στον ουρανίσκο. Ένας τύπος αυτών των θηλών, μυκητοειδούς (σε σχήμα μανιταριού), που περιέχουν υψηλά επίπεδα γευστικών καλύκων, μειώνεται σε αριθμό καθώς μεγαλώνουμε και επίσης αλλάζουν στο σχήμα , και γίνονται πιο κλειστές. Όσο πιο ανοιχτές είναι οι θηλές, τόσο ευκολότερο είναι να έρθουν σε επαφή οι χημικές ουσίες των τροφίμων με τους υποδοχείς για να δημιουργήσουν γεύση. Οι κλειστές θηλές  μειώνουν την επιφάνεια επαφής  μεταξύ των ενώσεων των τροφίμων και των υποδοχέων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίληψη των προτιμήσεων των τροφίμων.

Αλλάζοντας τα γούστα
Το κακό μάσημα είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη χαμηλή ανίχνευση των προτιμήσεων. Λόγω της γήρανσης ή της κακής στοματικής υγείας, μερικοί άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε οδοντοστοιχίες. Ωστόσο, οι οδοντοστοιχίες, ιδιαίτερα αν δεν είναι κατάλληλες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του μασήματος και της διάσπασης των ενώσεων των τροφίμων. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τη διάλυση των συστατικών των τροφίμων στο σάλιο και να μειώσει τα επίπεδα επαφής με τους αισθητήριους υποδοχείς στους γευστικούς πόρους. Επιπλέον, η έκκριση του σάλιου  μπορεί επίσης να μειωθεί  ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο ρευστό για τη μεταφορά των ενώσεων των τροφίμων στους υποδοχείς γεύσης και λιγότερα διαθέσιμα υγρά για να βοηθήσουν τις ενώσεις τροφίμων να διαλυθούν, οπότε η γεύση είναι λιγότερο επιτυχημένη.
Η γενική υγεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αίσθηση της γεύσης μας σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι, τα  φάρμακα , οι αναπνευστικές λοιμώξεις, ο  καρκίνος, η ακτινοβολία και η έκθεση στο περιβάλλον, όπως ο  καπνός  και τα σωματίδια, μπορούν να συμβάλουν σε μια εξασθενημένη αίσθηση γεύσης και η έκθεση σε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Ωστόσο, η αίσθηση της γεύσης δεν μειώνεται με τον ίδιο τρόπο. Οι αλλαγές είναι γνωστό ότι είναι διαφορετικές μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και φύλων και δεν παρουσιάζουν όλοι το ίδιο επίπεδο εξασθένισης με την ηλικία τους. Αν και ορισμένα πράγματα είναι αναπόφευκτα, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε τουλάχιστον την απώλεια της γεύσης. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ενός ενεργού τρόπου ζωής και η εξασφάλιση μιας χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης των πέντε γεύσεων - γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και umami - θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των αλλαγών στις θηλές.

Umami είναι Ιαπωνική λέξη (うま味) που σημαίνει ευχάριστη νόστιμη γεύση

Αναρτήθηκε από: Seler Tr - ek-kentron


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου